Bir Fatura İle Başlayın.

ESBİS Nedir, Nasıl Kayıt Yapılır?

ESBİS Nedir, Nasıl Kayıt Yapılır

Açılımı Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi olan ESBİS’in, tıpkı ticari işletmelerin MERSİS’e kayıt olması gibi, esnaf ve sanatkarların da meslek faaliyetleri ile sicil işlemlerini online olarak yapabildikleri platform olarak hayata geçmesiyle onların işini son derece kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. Ticaret Bakanlığı tarafından kurulan altyapının 2005’ten bu yana faaliyet göstermesiyle birlikte esnaf bilgilerinin kayıt altına alınmasıyla vergi mükelleflerinin işi son derece kolaylaşırken daha doğru istatistik verilerinin tutulması açısından da benzersiz bir veri tabanı görevi görüyor. Bu içerik sayesinde Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi’ni daha yakından tanıyarak, platformu hangi işlemlerde kullanabileceğinizi ve nasıl kayıt yaptırabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olan her esnafa özel olarak tanımlanan numaraya ESBİS numarası adı verilir. Esnaf ve sanatkarların işlemlerini elektronik olarak yürütmeye yardımcı olan platform, 2005’te 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile birlikte Ticaret Bakanlığı bünyesinde hizmet vermeye başlamıştır. Platform üzerinden esnafın tescil, tadil ve terkin süreçleri başlatılıp bitirilebilir.

Sicil işlemlerini fiziki olarak yürütmenin neden olduğu zaman kaybının önüne geçmek, esnafın kendi sicil bilgileri ile üye olduğu meslek odalarına doğrudan ulaştırmak, meslek odalarının denetim yapmasını kolaylaştırmak, bakanlığın esnaf ile ilgili destekler ve eğitimler konusunda etkili stratejiler üretmesine yardımcı olmak, esnaflar hakkında doğru istatistikler tutmak gibi çok yönlü amaçları ilke edinen platform, Türkiye’deki 81 ile ait esnaf ve sanatkarlar sicil müdürlüklerinde yapılan işlemleri oldukça kolaylaştırır.

ESBİS Üzerinden Hangi İşlemler Yapılabilir?

Diğer kurumlar meslek kuruluşları ile esnaf ve sanatkarlar hakkında detaylı raporlar alabilir. Böylece; unvan ve adres değişikliği yapan esnaf sayıları, kapanıp açılan işletme sayıları, mesleki istatistikler, il-ilçe esnaf sayıları, esnaf kuruluşlarının seçim sonuçları, genel kurul bilgileri gibi verilere rahatlıkla erişebilir. Dolayısıyla sistemi esnaf ve sanatkarlara ek olarak bakanlık birimleri, sicil müdürlüklükleri, esnaf odaları ile birlikleri, federasyonlar, konfederasyonlar kullanır.

Eskiden esnaf ve sanatkarlar sicil müdürlüklerine fiziken başvurarak yapılan ticari faaliyete başlamayı gösteren tescil, durumda değişiklik yapılmasına ilişkin tadil ve ticari faaliyeti bırakmaya ait terkin işlemleri, Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Bunlara ek olarak ESBİS ile yapılabilen işlemler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Tescil, tadil, terkin işlemleri yapılır.
  • Sistem üzerinden Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi yayımlanır.
  • Birçok kurumsal veri tabanı ile entegre olması sayesinde ikamet, vergi ve nüfus bilgileri kolaylıkla doğrulanır. Böylelikle sicil müdürlüklerinde kimlik fotokopisi, vergi levhası, ikametgah gibi belgeleri ibraz etme gerekliliğini ortadan kaldırır.
  • Kayıt sırasında bu bilgiler Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı sistemlerinden kolaylıkla doğrulanır.
  • ESBİS e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmaya imkan tanır. Mevcut borçlar ve ödemeler buradan yapılabilir.

ESBİS Kaydı Nasıl Yapılır?

e-Devlet Kapısı ile entegre bir sistem olan ESBİS’i kullanmak için öncelikle kayıt yaptırmanız gerekir. Kayıt işlemleri gerçekten oldukça kısa sürer. Arama motoruna “ESBİS Giriş” yazdıktan sonra çıkan esbis.ticaret.gov.tr/ adresine tıklayın. TC kimlik numarası ve e-Devlet şifrenizi yazıp sistemi açabilirsiniz. Açılan sayfadaki menüde yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde yazdıktan sonra kaydedin; kayıt süreci tamamlanmış olacaktır. Kayıt işlemi bütünüyle ücretsiz olmakla birlikte bundan sonraki sicil ve oda kayıt işlemlerinde ilgili ücretleri verilen banka hesaplarına yatırmanız gerekir.

ESBİS’in Faydaları

Esnaf ve Sanatkar Bilgi Sistemi sayesinde bugüne kadar pek çok iş başarıyla yerine getirilmiştir. Bunları birkaç maddeyle özetlemek gerekirse aşağıdaki faydaları sağladığı söylenebilir:

  • Esnaflığı bırakan ancak ilgili meslek kuruluşlarına bildirmeyen, kimlik bilgileri doğrulanamayan, mükerrer şahısların kayıtları güncellenmiştir.
  • Böylece esnaf-sanatkarların gerçek sayısı tespit edilmiştir.
  • Meslek kuruluşlarının yönetimlerinde görev almaması gereken kişiler tespit edilerek görevlerine son verilmiştir.
  • İçişleri Bakanlığı’nın MERNİS bilgileri ile eşleştirilen bilgiler neticesinde doğrulanmayan hatalı kayıtlar sistemden bütünüyle temizlenmiştir.
  • Sistem üzerinden gerçekleşen tüm işlemlerin mevzuata uygunluğu sağlanarak haksızlıkların önüne geçilmesine yardımcı olmuştur.
  • Sicil işlemlerinde ücretlerle ilgili suistimallerin engellenmesi sağlanarak herkesin eşit ücret ödemesi mümkün olmuştur.
  • Esnaf-sanatkarlarla ilgili ödemelerin anlaşmalı bankalar ve ATM’lerinden yapılması sağlanmıştır.
  • Odalar ve meslek kuruluşlarının genel kurullarına yalnızca oy kullanma hakkı olanların katılması mümkün kılınmıştır.
  • e-Devlet şifreleriyle sisteme girebilen esnaf-sanatkarların meslek kuruluşlarının sistemlerine erişim sağlayarak daha şeffaf ortam oluşturulmuştur.
  • Meslek kuruluşlarının her birimindeki denetim mekanizması düzenlenmiştir.
  • ESBİS’ten alınabilen belgelerin e-imza ile imzalanabilmesi sayesinde güvenlik üst düzeye çıkarılmıştır.
  • Ulusal Adres Veri Tabanı olan UAVT’a esnafların doğru adresleri geçirilmiştir.
BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: