Bir Fatura İle Başlayın.

İstisna Faturası Nedir, Nasıl Kesilir?

İstisna Faturası Nedir, Nasıl Kesilir

Konusu KDV muafiyeti olan satış işlemlerinin fatura tipi kısaca, istisna faturası başlığı altında toplanır. Oldukça yeni bir fatura tipi olmakla birlikte öncesinde satış faturası olarak düzenleniyordu. KDV’den istisna olmayan ürünlerde ilgili KDV tutarının ve oranının gösterilmesi zorunlu iken bu tür faturalarda KDV değeri 0 olarak gösterilir. 3065 sayılı Katma Değer Kanununa istinaden 11. ile 17. maddeler arasındaki özellikleri taşıyan vergi mükellefleri istisna faturası kesebilirler. Dolayısıyla yazının devamında istisna faturası ne demek detaylarıyla ele alırken konuyla ilgili tüm sorularınıza yanıt vermeye çalıştık.

İstisna faturası kesmenin diğer fatura tiplerinden çok büyük farkları yoktur. Klasik fatura düzenlerken yer alması zorunlu bilgileri ekleme zorunluluğu burada da aynı olmasının yanı sıra boş fatura ekranını açtıktan sonra fatura tipini “İstisna” olarak seçip ilgili istisna kodunu doğru şekilde yazmak ve açıklamalarda belirtmek yeterlidir. Elektronik fatura mükellefleri aşağıdaki gibi pratik bir şekilde istisna faturalarını kesebilirler:

  1. Fatura kesmeye geçmeden önce “eFatura Ayarları” sekmesinde tıklayarak “Vergi İstisna Nedeni” seçeneklerinden ürünlerinize uygun olanı belirleyip kaydedin. İstisna haricindeki durumlar için fatura tipini “Satış” olarak ve 351 kodlu “İstisna Olmayan Diğer” nedenini seçmeyi unutmamanız gerekir.
istisna-faturasi-nasil-kesilir

2. Vergi istisna nedenini seçtikten sonra “Satışlar” sekmesindeki “Fatura Ekle” butonuna basarak fatura kesme aşamasına geçebilirsiniz. Burada ilk önce “Belge Türü” başlığı altından “İstisna” seçeneğini tıklamak daha sağlıklı olur.

istisna-fatura-ornegi

3. Alıcı bilgileri, mal/hizmet, tarih, para birimi, varsa iskonto gibi bilgileri yazdıktan sonra KDV’yi “0” şeklinde belirlemelisiniz. Dolayısıyla “İstisna faturasında KDV olur mu?” diye merak edenler için faturadaki KDV oranı 0 olarak gösterilir yanıtını vermek daha doğru olacaktır.

istisna-faturasi-nasil-kesilir

4. Bilgileri yazdıktan sonra taslak haldeki faturayı “Kaydet” butonuna basarak kayıt edin. Ardından “Faturalar” sayfasına tıklayarak taslak haldeki faturanın sağ tarafındaki kutucuktaki “Fatura Kes” veya sağ üst köşedeki “Seçili Olanları e-Fatura Yap” butonuna basarak resmileştirebilirsiniz.

5. Aşağıdaki örnekte vergi istisna kodunun ihracat istisnası, yani 101 kodlu olduğunu varsayarsak istisna fatura örneği aşağıdaki şekilde olmalıdır:

istisna faturasi ornegi

NOT: Birden fazla istisna nedeninin bulunduğu faturaları ayrı ayrı oluşturabilirsiniz.

İstisna Faturası Nasıl İptal Edilir?

İstisna fatura iptali, elektronik fatura türü hangisi ise ona bağlı olarak iptal/iade süreciyle yapılır. İstisna fatura olarak düzenlenmiş faturalar, e-fatura ise e-fatura; e-arşiv fatura ise kendi iptal/iade prosedürlerine uygun olarak işlem yapılabilir. e-Arşiv iptali için “e-Arşiv Fatura İptal Etme”, e-Fatura iptal süreçleri için “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazılardan bilgi alabilirsiniz.

Kimler İstisna Faturası Kesebilir?

Öncelikle muaf olduğunuzu belgelemeniz gerekir. KDV muafiyeti belgesi veya diğer adıyla Yatırım Teşvik Belgesi olan vergi mükellefleri istisna fatura tipini düzenleyebilir. Bu belgeyi bağlı olunan vergi dairesine başvuru yaparak alabilirler. Başvuru onaylandıktan sonra Dijital Vergi Dairesi hesaplarına giriş yaparak KDV İstisna İşlemleri bölümündeki Yeni İstisna Belgesi Talebi alanına tıklayarak bildirmeniz mümkündür. KDV muafiyeti ve istisnaları hakkında detaylı bilgiyi “KDV İstisnaları Nelerdir?” başlıklı içeriğe tıklayarak öğrenebilirsiniz.

İstisna Fatura Kodları Nelerdir?

Vergi istisna nedenleri, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu mevzuatında açıkça belirtilir; detayları görüntülemek için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Buna göre ihracat, araç, petrol arama, teşvik belgeli yatırımlar, taşımacılık, diplomatik, ithalat, sosyal amaçlı, basit usul KDV muafiyetleri olmak üzere yedi ana başlığa ayırmak mümkündür. Fatura oluştururken aşağıdaki vergi istisna nedenleri listesinden bakarak faturanıza ekleyebilirsiniz:

istisna faturasi kodlari
istisna faturasi kodlari2
istisna faturasi kodlari3
istisna-faturasi-kodlari
istisna faturasi kodlari5

BirFatura ile istisna faturalarınızı kolay ve hızlı kesebilirsiniz.

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: