Bir Fatura İle Başlayın.

Esnaf Sicil Kılavuzu

Esnaf Sicil Kılavuzu

Esnaf ve Sanatkarlar Sicili Yönetmeliğini incelediğinizde esnaf sicil işlemlerini mesleğe tescil, tadil ve terkin olmak üzere üç ana süreçte toplandığını görebilirsiniz. Kuaför, berber, bakkal, kasap, şoför gibi gelirini bütünüyle el emeği ile kazanan esnaf meslek gruplarından biri ya da birkaçını icra etmek üzere bir şahıs şirketi kurduğunuz zaman veya vergi muafiyeti belgesi varsa dükkan açtıktan sonra sicil kaydını da yaptırmanız zorunludur.

14 Aralık 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 30625 sayılı yönetmeliğin 23 ile 34. maddeleri arasında kapsamlı olarak anlatılan bilgileri işe yeni başlayan mükelleflerimiz için derledik. Yazının devamını okuyarak “Esnaf sicil belgesi nereden alınır?”, “Esnaf sicil belgesi e-Devletten çıkarılır mı?” dahil, sizlerden sık gelen 11 soruya hızlı yanıt bulabilirsiniz.

Esnafların işe başlamalarının hemen ardından Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt olabilmek için oluşturdukları sicil başlangıç bildirimidir.

Esnaf Sicil Kaydı Zorunlu mu?

Şirketini kurarak işe başlayan mükelleflerin, başlama tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sicil kayıt işlemlerini yaptırması zorunludur. Aksi halde tespit edilmesi halinde esnaf odası tarafından işyeri açma izni veren kurumlar bilgilendirilerek sicil kaydı yaptırana kadar faaliyetleri durdurulur.

Esnaf Sicil Kaydı Nereden Alınır?

2005’ten itibaren Ticaret Bakanlığı tarafından açılan Esnaf Bilgi Sistemi (ESBİS) üzerinden sicil kaydını yapabilir, konunun detaylarına “ESBİS Nedir, Nasıl Kayıt Yapılır?” başlıklı yazıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Esnaf Sicil Kaydı Nasıl Yapılır?

Öncelikle e-Devlet Kapısı hesabınıza giriş yapıp arama çubuğuna “ESBİS” yazıp veya arama motoruna “ESBİS Giriş” sorgusuyla arama yapıp esnaf.ticaret.gov.tr/ adresine e-Devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra kayıt olmanız gerekir. Buradan sicil kaydını oluşturabilirsiniz.

Esnaf Oda Sicil Kaydı e-Devletten Alınır mı?

Sicil ve oda kaydı işlemleri sıklıkla birbirine karıştırılır. Sicil kaydı ESBİS’ten yapılırken oda sicil kaydı ise Esnaf ve Sanatkarlar Odasına giderek yapılır.

Esnaf Sicil Gazetesi Nereden Alınır?

ESBİS üzerinden çevrimiçi yayımlanır. İlan ücretleri elektronik ortam tahsil edilir. Sicil kaydının yapılmasının sonrasında gerçekleştirilmelidir. Ticari faaliyetin başladığına dair ilan vermeniz zorunludur.

Oda Sicil Kayıt Belgesi Nereden Alınır?

Esnaf oda sicil kayıt işlemleri mesleğiniz ile ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odasına giderek başvurmanız gerekir. İstenen belgeler ve diğer detaylar için “Esnaf ve Sanatkarlar Odası Nedir?” başlıklı yazıyı görüntüleyebilirsiniz.

Esnaf Sicil Tasdiknamesi Nereden Alınır?

Esnaf sicil tasdiknamesi e-Devlet üzerinden alınmaz. Oda kaydınızı ilgili esnaf odasına yaptıktan sonra oda tarafından sicil tasdiknamesi verilir. Tasdikname için de odaya bağlı olarak değişen nüfus cüzdanı, UAVT (Ulusal Adres Veri Tabanı)’ye bildirilmesi gereken işyeri adresi, tasdikname ücretinin yatırılması gibi belge ve bilgiler istenir.

Esnaf Sicil Tasdiknamesi Kaç Yıl Geçerli?

Sicil kaydınızda bir değişiklik olmadığı sürece 6 ay geçerliliği bulunur. Herhangi bir değişiklik yapıldığı zaman yenilenmesi gerekir.

Esnaf Sicil Kaydı Ücreti Ne Kadar?

Esnaf sicil belgesi alabilmek için talep edilen ücretler 2024 itibariyle güncellenmiş olmasının yanı sıra genellikle her yıl belirli artışlar yapılır. Güncel esnaf sicil kayıt ücreti listesini görüntülemek için kayıt olmak istediğiniz odanın web sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Esnaf Tadil ve Terkin İşlemleri Nasıl Yapılır?

Meslek icranızın sona ermesinden itibaren 30 gün içerisinde ESBİS üzerinden başvuru yaparak sicil kaydınızı sildirme başvurusu yapmanız istenir. Şirketinizde yapılan değişiklikler için de (işyeri değişikliği gibi) aynı şekilde işlem yapabilirsiniz.

Oda birlikleri henüz üyelik süreçlerini online olarak gerçekleştirmemektedir. Bazı birliklerde online kayıt denemeleri test aşamasındadır; dolayısıyla yakında ticaret odaları gibi bütünüyle çevrimiçi uygulamalara geçebilir.

Ticari faaliyetlere henüz başladıysanız vakit kaybetmeden ESBİS‘e online ve oda sicil kayıt işlemlerini ise odanıza giderek tamamlamayı unutmayın! Elektronik fatura uygulamalarına geçerek kağıt, arşivleme, dosya, posta gibi masraflardan tasarruf edebilir, böylece işyeriniz için planladığınız hedeflere daha çok zaman ayırabilirsiniz.

Birlikte Büyüyelim ile Esnaflarımızın Yanındayız!

Aylık 20 alış ve satış faturasını ücretsiz alıp kesebileceğiniz uygulamayı ister ömür boyu ister yüksek fatura hacmine ulaşana kadar kullanabilirsiniz. e-Fatura/e-arşiv başvurusunu yapmadıysanız BirFatura’ya evraklarınızı yükleyerek geçiş sürecini hızlandırın!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: