Bir Fatura İle Başlayın.

GİB Fatura Portalı Rehberi

GİB Fatura Hakkında Çok Sorulan 10 Soru

GİB fatura kesme işlemleri dahil bütün işlemler için öncelikle mali mühür veya e-imza gibi elektronik imzalama sertifikalarından birini almış olmanız gerekir. Özel entegrasyon yöntemine kıyasla birçok zorluğu da barındıran sistemde süreç biraz daha uzundur. Artık neredeyse her vergi mükellefinin e-arşiv fatura kesmek durumunda olduğu düşünüldüğünde oldukça sık ziyaret edilen platform birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Dolayısıyla bu yazıda fatura kesme, iptal, itiraz ve daha pek çok konu hakkında merak ettiğiniz 10 sorunun yanıtlarına yer verdik.

GİB Fatura Nedir?

GİB fatura, e-SMM, e-MM gibi e-belgelerin dışında, daha çok e-fatura ve e-arşiv fatura kesmekte kullanacağınız Gelir İdaresi Başkanlığına ait fatura portalıdır. GİB portal yöntemini tercih eden elektronik fatura mükellefleri bu platform üzerinden faturalarını kesip iptal edebilir. Elektronik belgeleri düzenleyen 509 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği 2019’da Resmi Gazete’de yayınlandığından itibaren kurum tarafından mükelleflerin e-belge düzenleme, gönderim ve iletimlerinin daha sağlıklı gerçekleştirebilmek adına GİB portal platformu geliştirilmeye başlanmıştır.

e-Fatura veya e-arşiv fatura kesmeden önce e-imza veya mali mührünüzün bilgisayara takılı ve açık olduğundan emin olmanız gerekir. Zira sisteme giriş, fatura onaylama gibi işlemlerin tamamında ihtiyacınız olacaktır. e-Fatura keserken portal.efatura.gov.tr/efatura/login.jsp sayfasına, e-arşiv için ise e-arşiv mükellefi iseniz earsivportal.efatura.gov.tr/ değilseniz earsivportal.efatura.gov.tr/intragiris.html interaktif sayfasına tıklamanız gerekir. GİB eBelge ana sayfasından tüm portalları görüntüleyebilirsiniz.

 

Java kurulumu gerektirmeyen imzalama aracını bilgisayarınıza indirdikten sonra portal hesabınıza giriş yapın. Fatura kesme adımları için aşağıdaki içeriklere tıklayabilirsiniz:

 

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Fatura Nasıl Kesilir?


e-İmza başvurusu yapmak için burayı tıklayabilirsiniz. Mali mühür vermeye yetkili tek yetkili kurum TÜBİTAK olmakla birlikte başvuru için neler gerektiğini “Mali Mühür Nedir, Nasıl Alınır?” başlıklı içeriğe göz atarak öğrenebilirsiniz.

e-Arşiv ve e-fatura kesmenize göre GİB fatura iptali oldukça değişkenlik gösterir. Ayrıca e-fatura iptal işleminin yapılıp yapılmayacağı gönderici ve alıcı olmaya bağlı olarak değişir. GİB kullanıcıları GİB e-fatura iptal portalı üzerinden iptal işlemleri yapabilir. Daha önce detaylı anlattığımız bir konu olması sebebiyle “e-Fatura İptali Nasıl Yapılır?” başlıklı yazı e-fatura iptali ile ilgili tüm bilgileri sunacaktır.


e-Arşiv faturalarınızı iptal ederken yine aynı şekilde e-Arşiv portalı gereklidir. İmzanız ile giriş yaptıktan sonra iptal etmek istediğiniz faturanın üzerinde gelerek “İptal Talebi Oluştur” butonuna tıkladıktan sonra işlem tamamlanır. İzlemeniz gereken adımları e-Arşiv Fatura İptal Etme başlıklı yazıya tıklayarak görebilirsiniz.

Portal hesabınıza giriş yaptıktan sonra TC kimlik numarası, vergi kimlik numarası vb. bilgilerle fatura sorgulama yapabilirsiniz.

GİB üzerinden düzenlediğiniz faturaları görüntülemenizi sağlayan yazılımlardır. eBelge sayfasından fatura görüntüleyiciyi indirebilirsiniz.

Faturanın gönderim tarihinden itibaren 8 gündür.

Faturanın alınma tarihiyle birlikte başlayan süre maksimum 8 gündür.

GİB portal yöntemini kullanarak başvuru yapmak için portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/ adresine tıklamanız gerekir. Başvurudan önce neler gerektiğini “e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?” başlıklı yazıdan öğrenebilirsiniz.

Tüm e-belgelere karekod zorunluluğu 1 Eylül 2023’ten itibaren başlamıştır. Konuyla ilgili diğer merak ettiklerinize “e-Belgede Karekod Zorunlu mu?” başlıklı yazıdan ulaşabilirsiniz.

Mükellefler arasında bir standart oluşturmak amacıyla GİB, durum kodları geliştirmiştir. Fatura başarıyla iletilirse zarfta 1200 durum kodu alınır. Diğer kodları görüntülemek için “e-Fatura Durum Kodları ve Anlamları” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

GİB üzerinden e-belge kullanımı her kadar online olsa da, bazı zorlukları da yok değildir. Özel entegrasyon yöntemine kıyasla aşağıdaki dezavantajlara sahip olduğu rahatlıkla söylenebilir:

 

  • Panele her girişinizde ve fatura kestikten sonra onay verirken e-imza veya mali mührünüzün açık olması gerekir.
  • Düzenlediğiniz faturaları görüntülemek için pdf görüntüleyiciye ihtiyaç vardır.
  • Belgeleriniz sistemde en fazla 6 ay saklanır; sürenin sonunda otomatik silinir. Bu sebeple her faturayı bilgisayarınıza indirip saklamanız gerekir.
  • Resmileştirdiğiniz faturaları bilgisayara indirdikten sonra ancak e-posta, SMS, posta vb. araçlarla kendiniz gönderebilirsiniz.

BirFatura ile Tüm e-Belgelerinizi Saniyeler İçerisinde Oluşturun!

1 ay ücretsiz denemeye hemen başlayın!

BirFatura

BirFatura

Tüm pazaryerlerine entegre;
Hızlı, kolay ve güvenli faturalandırma sistemi!

Yazıyı paylaşın: